Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Griepvaccin kostte de staat 144 miljoen euro

28-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
huisarts-daagt-minister-schippers-en-rivm-voor-rechter
De achteraf onnodige aanschaf van miljoenen vaccins tegen de Mexicaanse griep heeft de Staat ongeveer 144 miljoen euro gekost.  Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit contracten van het ministerie van VWS en leveranciers.

Een woordvoerder van minister Edith Schippers kon het precieze bedrag woensdagavond niet bevestigen maar stelde wel dat een vaccin ongeveer 7 euro kostte. Het ministerie meldde vorig jaar zomer dat er 18 miljoen vaccins vernietigd zouden worden.

Toenmalige minister Ab Klink van Volksgezondheid sloeg in het voorjaar 2009 bij elkaar 34 miljoen vaccins in op advies van de Gezondheidsraad. Daarvan was meer dan de helft uiteindelijk niet nodig. De griep bleek milder dan gevreesd.

In RTL Nieuws noemde de PvdA de verkwisting van publiek geld schandalig.
 

Onafhankelijk onderzoek

Na aandringen van PVV, PvdA en SP heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een onafhankelijk onderzoek toegezegd naar de invloed van de farmaceutische industrie bij de aanpak van de Mexicaanse griep.

De drie partijen hebben veel vragen over de onafhankelijkheid van de adviezen van onder meer de Gezondheidsraad, waar Schippers' voorganger Ab Klink op afging toen hij in 2009 34 miljoen vaccins bestelde.

Schippers snapt wel dat de Kamer vragen heeft over de kostbare aanschaf van de vaccins, maar ze wijst er op dat het bijna onmogelijk is nog een deskundige te vinden die nooit betrokken is geweest bij een onderzoek voor de industrie. Volgens haar is de Kamer overigens al in 2010 vertrouwelijk over de prijzen en de contractonderhandelingen geïnformeerd.

Wintergriepvaccin

In oktober wordt de griepprik weer gegeven. Hoe goed werkt deze en hoeveel geld is hiermee gemoeid? In ZEMBLA - 'De overbodige griepprik' onderzoeken Sander Rietveld en Simone Tangelder de effectiviteit van de griepprik. Griepdeskundigen houden  vol dat influenza een groot gevaar is dat jaarlijks bestreden moet worden met het wintergriepvaccin maar niemand weet eigenlijk precies hoe goed het griepvaccin werkt.

De voorstanders van het wintergriepvaccin zijn nota bene dezelfde mensen die tijdens de Mexicaanse griep avond aan avond in de nieuwsprogramma's zaten. Viroloog Ab Osterhaus werd steevast in de praatprogramma's aangekondigd als 'de man die over onze gezondheid waakt'. Hij waarschuwde voor de miljoenen slachtoffers die zouden kunnen gaan vallen. Osterhaus is behalve hoogleraar aan het Erasmus MC, lid van de Gezondheidsraad en adviseur van de farmaceutische industrie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.