Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Griepprik werkt slecht

19-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
who-nieuwe-vogelgriep-gevaarlijker-dan-vorige
Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, doet zijn werk slecht. Dat stelt directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Roel Couthino in Zembla - ' De overbodige griepprik '.

Het vaccin werkt met name slecht bij ouderen en mensen die al kampen met gezondheidsproblemen. Dat beeld wordt bevestigd door Viroloog Ab Osterhaus hij zegt dat de werking van het griepvaccin in eerdere onderzoeken te positief is neergezet.

“Dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werd ingeschat”, aldus Osterhaus in ZEMBLA van a.s. zaterdagavond.

Risico's
De griepprik is bestemd voor Nederlanders die extra gezondheidsrisico's lopen, bijvoorbeeld ouderen of mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of longziekten. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders de gratis prik mogen halen is verlaagd van 65 naar 60 jaar.

Wetenschappers maken elk voorjaar een inschatting van de virussen die de komende winter zouden kunnen toeslaan. Op basis daarvan wordt de samenstelling van het vaccin bepaald.

Banden
Opmerkelijk is dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren over het influenzavaccin ook banden hebben met de farmaceutische industrie, zo stelt Zembla. Ab Osterhaus zit bijvoorbeeld in vier wetenschappelijke adviesraden van de industrie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.