Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Greenpeace: stresstest Borssele in strijd met Europese eisen

27-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Uit een nieuwe studie blijkt dat kerncentrale Borssele zich niet houdt aan de eisen die Europa heeft gesteld voor de stresstesten waaraan alle kerncentrales na Fukushima aan worden onderworpen.

EPZ, eigenaar van de Zeeuwse kerncentrale, maakt zich er makkelijk vanaf door ongevalscenario’s die het onwaarschijnlijk acht uit de test weg te laten. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van een Oostenrijkse kernenergiedeskundige.
 

Tsunami

‘In Japan hield men een tsunami en aardbeving van deze omvang ook niet voor mogelijk’, stelt Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. ‘De stresstest is bedoeld om erachter te komen wanneer een kerncentrale faalt. Dan moet je juist ook minder voor de hand liggende scenario’s onder de loep nemen. EPZ houdt ons voor de gek door bij voorbaat al rampscenario’s weg te laten.’

In de studie wordt ook nagegaan hoe zich in Zeeland een kernramp zou kunnen voltrekken als die in Fukushima. Als bijvoorbeeld de dijk bij de kerncentrale doorbreekt en de centrale onder water komt te staan, kunnen de noodstroomgeneratoren de kern maximaal 72 uur koelen. Daarna zal de kern oververhit raken en smelten, waarbij radioactiviteit in de omgeving kan vrijkomen. Borssele, dat in 1973 in bedrijf werd genomen, is ook niet bestand tegen de inslag van een vliegtuig.

Minister Verhagen heeft onlangs zijn goedkeuring verleend aan de manier waarop EPZ de stresstest uitvoert. Teuling: ‘Minister Verhagen wil koste wat kost een tweede kerncentrale in Nederland en verdoezelt de gevaren van kernenergie. Hij vond het niet nodig om na Fukushima kerncentrale Borssele uit voorzorg te sluiten, zoals in Duitsland werd gedaan met kerncentrales van datzelfde type. Ook ziet Verhagen nu door de vingers dat EPZ de regels aan zijn laars lapt.’

Welke scenario’s worden weggelaten is niet op te maken uit de informatie die EPZ tot nu toe naar buiten heeft gebracht. Dat zal blijken als op 31 oktober het definitieve stresstestrapport wordt gepubliceerd.
 

kerncentrales verkopen doe je zo!

Als het aan het huidige kabinet ligt, krijgt de Zeeuwse gemeente Borsele binnen enkele jaren een tweede kerncentrale. Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan voltrekt, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.