Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Greenpeace: Nederland veroorzaakt nieuwe golf van ontbossing in Amazone

27-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1445 keer bekeken
  •  
ontbossing Amazone - foto Greenpeace

© Foto: Greenpeace

Nederland is verantwoordelijk voor een een nieuwe golf van ontbossing in de Braziliaanse Amazone-provincie Rodônia. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace. De soja- en veeteelt in het gebied is er geëxplodeerd, met het kappen van bos als gevolg. In 2020 was Nederland de belangrijkste afzetmarkt voor soja uit Rodônia.

Greenpeace Brazilië deed samen met een lokale ngo onderzoek naar de ontbossing, in samenwerking met de inheemse groep Karipuna, van wie het grondgebied in Rodônia ligt. De afgelopen 12 maanden is er 850 hectare bos verdwenen in het grondgebied van de Karipuna. Dat zijn ongeveer 1700 voetbalvelden. In de afgelopen zes jaar is er meer dan 5000 hectare regenwoud gekapt binnen het inheemse grondgebied van de Karipuna.

De sojaproductie in de provincie Rondônia is in tien jaar tijd verdrievoudigd van 111.000  in 2010 naar bijna 400.000 hectare in 2020. “Die soja verdwijnt in Nederland als voer in de magen van miljoenen koeien, kippen en varkens”, zegt Sigrid Deters, campagneleider Klimaat & Biodiversiteit bij Greenpeace Nederland.

'Nederland moet verantwoordelijkheid nemen'

Er geldt in de Amazone een sojamoratorium. Dat is een afspraak tussen bedrijven, overheden en ngo’s dat er geen bos gekapt mag worden voor grootschalige sojateelt in de Amazone. Dit moratorium wordt omzeild doordat gebieden waar vee graast, worden omgebouwd tot sojavelden. Voor nieuwe weilanden wordt dan weer opnieuw regenwoud gekapt. Zo zorgt de sojaproductie dus toch indirect voor ontbossing in het Amazonewoud.

“Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en nu in actie komen tegen ontbossing. Het simpelweg overlaten aan de bosrijke landen zelf kan echt niet meer", aldus Sigrid Deters van Greenpeace. “Nederland moet die druk op de bossen verminderen door te beginnen met een flinke krimp van de veestapel. Dan is veel minder soja voor veevoer nodig. Je lost daarmee ook direct het stikstofprobleem in Nederland op. Verder dient een Europese Bossenwet ervoor te zorgen dat er geen producten meer op de EU-markt komen die leiden tot ontbossing en schendingen van mensenrechten.”

Ramp in het regenwoud

Zembla maakte eerder de uitzending 'Ramp in het regenwoud' (2019). In die uitzending reizen we naar de Braziliaanse deelstaat Pará en volgen we de route van het sojatransport. Wat zijn de gevolgen van de sojahandel voor het Amazone regenwoud en voor de lokale bevolking? 

Bekijk de uitzending

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.