Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gratis advies bij betalingsproblemen

03-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
steeds-meer-gedwongen-verkopen-en-met-verlies-verkocht
Minister Dijsselbloem van Financiën wil het mogelijk maken dat huiseigenaren met (dreigende) betalingsproblemen gratis hypotheekadvies krijgen van hun financieel adviseur. Deze wetswijziging gaat waarschijnlijk januari 2015 in.

Zo’n 92.000 huiseigenaren hebben een betalingsachterstand op hun hypotheek van minstens enkele maanden. Ze kunnen de kosten van grondig advies (al snel duizend euro) er niet bij hebben. Deze huiseigenaren krijgen nu nog geen gratis advies van hun onafhankelijke adviseur, vanwege het provisieverbod dat sinds januari 2013 van kracht is. Dit verbod bepaalt namelijk dat niet de geldverstrekker, maar de klant die adviesrekening moet betalen.

Uitzondering
Vereniging Eigen Huis pleit al langere tijd voor deze uitzondering op het provisieverbod. Door huiseigenaren met beginnende betalingsproblemen tijdig gratis advies te geven, zijn veel grotere problemen zoals gedwongen woningverkoop met restschuld vaak te voorkomen. Dit is in het belang van zowel de huiseigenaar als zijn geldverstrekker. In september 2013 vroeg Vereniging Eigen Huis hiervoor al aandacht in een knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wetswijziging
Het ministerie van Financiën raadpleegt momenteel diverse organisaties over de voorgenomen wetswijziging. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: ‘Wij juichen zo’n wetswijziging toe. Sterker nog, we vinden dat de wijziging nog dit jaar zo snel mogelijk moet ingaan. Dat voorkomt veel ellende.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.