Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Goedkope pil lijkt middel tegen ghb

08-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
knock-out-in-brabant-promo
De Radboud Universiteit gaat experimenteren met een nieuw tegen ghb-verslaving: baclofen. De 'wonderpil' werd beroemd nadat een Franse cardioloog claimde zichzelf ermee te hebben genezen van een alcoholverslaving, schrijft de Volkskrant.
'We hebben inmiddels gezien dat baclofen bij individuele ghb-verslaafde patiënten succes had', zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong. De komende tijd wordt het middel op zo'n 80 ghb-verslaafden getest.
Baclofen, een spierverslapper, gaat de strijd aan met signalen die ghb in het brein afgeeft. Hierdoor zou de zucht naar de drugs afnemen. Voor de werking zijn nog geen harde bewijzen. Het is voor het eerst dat onderzoek bij ghb-verslaafden is toegestaan, tot nu toe werd het vooral ingezet bij alcoholisten.
Omdat het patent van baclofen inmiddels is verlopen, is het medicijn spotgoedkoop.

In 2012 zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen na het gebruik van ghb. Maar er is geen zicht op het precieze aantal sterfgevallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.