Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gijzeling in Almelo

  •  
26-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2131 keer bekeken
  •  
Op 16 juni 2008 haalde Almelo het wereldnieuws. Een horeca-ondernemer stak zijn restaurant en auto in brand en liep met twee geladen vuurwapens het gemeentehuis binnen. Vijf uur lang gijzelde Ahmet O. een wethouder en vier ambtenaren, om na tussenkomst van een politieagent de wapens neer te leggen.

Na afloop verklaren hij en zijn echtgenote dat ze gek zijn gemaakt door de gemeente Almelo. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? ZEMBLA onderzocht de verhoudingen in Almelo tussen politici en horeca-ondernemers.

Update
Het Openbaar Ministerie heeft intussen 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ahmet O. Volgens de officier van justitie is poging tot moord, de gijzeling van vijf personen, brandstichting en verboden vuurwapenbezit bewezen. Ook vindt hij dat Ahmet O. volledig toerekingsvatbaar was en dat de vijf gijzelaars elk 1250 euro schadevergoeding moeten krijgen.

De officier van justitie vindt het gijzelen van de wethouder een strafverzwarende omstandigheid, omdat het een aanval op het democratisch rechtsbestel betreft.

Vergunningen
De heer en mevrouw Okci huren op 1 mei 2007 een pand aan het Waagplein in de binnenstad van Almelo. Maar vervolgens blijven de benodigde vergunningen uit. Om een faillissement te voorkomen, gaat het grand café toch open. Daarop probeert de gemeente het te sluiten, maar mag het na tussenkomst van de rechter open blijven.

Het restaurant wordt geconfronteerd met een gemeente die zich strikt aan regels houdt, althans zo lijkt het. Of zijn de regels rekbaar en wordt er bij andere horeca-ondernemers anders opgetreden? Zo zijn er horecagelegenheden die jarenlang zonder vergunning open zijn.

Incident
In ZEMBLA vertellen Hetty en Jeroen, twee inwoners van Almelo, dat zij al jarenlang overlast hebben van een restaurant dat geen horecavergunning heeft. Ze winnen meerdere rechtszaken, maar het restaurant mag gewoon open blijven. Is het een incident of is er structureel iets mis in Almelo?
lees het vonnis  bij de veroordeling van Ahmet O 28-01-2009

Interview met Ayse Okci en advocaat Mayke Gorris in De Wereld Draait Door

Columnist Allard Hoogland hekelt de bestuurlijke ego's in Almelo in de fd.nl

Zembla kom naar Enschede : op de website Dorpsplein Enschede wordt ZEMBLA opgeroepen naar Enschede te komen, zodat deze stad Almelo naar de kroon kan steken.

'Armoedig Almelo' , artikel uit Vrij Nederland over de ZEMBLA-uitzending

De troebele werkelijkheid van Almelo (De Volkskrant)

Debat tussen burgemeester Knip, mevrouw Okci en de advocaat van Ahmet Okci bij Pauw en Witteman

Almelo kan na ZEMBLA borst nat maken (analyse Tubantia)

Wethouder Almelo in opspraak door tv-uitzending (de Telegraaf)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.