Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Giftig op Bayer

  •  
23-05-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
giftig-op-bayer
"Honderden dierenartsen in Nederland zeggen dat veel koeien ziek zijn en dat dit komt door het Bayer-vaccin. Dan kan er duizend keer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de ziekte, maar dan weten wij zeker dat het door Bayer komt." Dat zegt J. Vogelaar van de boerenorganisatie LTO in de Zembla-documentaire 'Giftig op Bayer'.

Zembla reconstrueert in 'Giftig op Bayer' de al twee jaar durende strijd tussen Nederlandse veehouders en het Bayer-concern. Aanleiding voor het conflict is de grote inentingscampagne tegen de koeiengriep die in 1998 begon. Na de start van de campagne gaan - binnen een week - bij twaalf bedrijven vijfhonderd koeien dood. Later moeten nog eens negenhonderd koeien worden afgemaakt.

Verontreinigd
Bayer, de producent van het vaccin, erkent dat het vaccin verontreinigd is en geeft de boeren een schadevergoeding. Maar ook de volgende partij vaccins blijkt verontreinigd, zij het in een lichtere vorm. Opnieuw worden koeien op honderden boerderijen ernstig ziek, maar dit keer ontkent Bayer alle schuld. "Een koe kan niet ziek worden door een licht verontreinigd vaccin. Wij hebben op onze eigen proefboerderij de koeien met het vaccin ingespoten en ze zijn nog steeds gezond", aldus M. D'Hoore, directeur van Bayer Benelux, in Zembla.

"Het is erg als je je veestapel ziet wegkwijnen", zegt veehouder Roozegaarde uit Zelhem. "Vijfenzeventig koeien zijn al dood en de koeien die nog leven, hebben allerlei ontstekingen."

Ziek
Volgens Roozegaarde zijn de problemen pas ná de vaccinatie begonnen. Hij is extra gedupeerd omdat hij van de inspectie van Volksgezondheid zijn melk niet op de markt mag brengen. "Die beesten zien er niet uit", meent inspecteur van de Volksgezondheid H. Verburg. "Praktisch de hele veestapel is ziek. Onze conclusie is dat de producten van dit bedrijf niet geschikt zijn voor humane consumptie."

Bezorgde Tweede Kamerleden bezochten onlangs het bedrijf van van Roozegaarde. Alle andere boerderijen met besmette koeien mogen van de inspectie wél hun melk op de markt brengen. Maar ook zij zijn - door het verlies van tientallen dieren - gedupeerd.

Ondertussen zit het conflict met Bayer nog steeds muurvast. Het ministerie van Landbouw heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijke relatie tussen de zieke veestapels en het Bayer-vaccin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.