Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Gif in de cockpit: de belangen

15 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
ZEMBLA doet deze week nieuwe ontdekkingen in een van de meest beladen dossiers uit de luchtvaartindustrie: bemanningsleden en passagiers die ziek worden door giftige oliedampen in cockpit en cabine.
Hun klachten bestaan uit hoofdpijn, verlammingsverschijnselen en evenwichtsstoornissen, ook wel het aerotoxisch syndroom genoemd. Dit najaar maakt easyJet bekend filters te installeren die moeten voorkomen dat de giftige dampen het vliegtuig in stromen. Het is groot nieuws: de eerste vliegtuigmaatschappij die erkent dat er een probleem is met de luchtkwaliteit. ZEMBLA onderzoekt: worden zieke piloten en stewardessen nu ook erkend door easyJet? En waarom plaatsen andere vliegtuigmaatschappijen, zoals KLM, geen filters? Een verhaal over wetenschappers die worden tegengewerkt, omstreden rapporten en zieke piloten die hun werkgever voor de rechter slepen.   
ZEMBLA was in 2010 de eerste die in ons land onderzoek deed naar het zogeheten Aerotoxic Syndrome. Volgende week proberen de onderzoeksjournalisten erachter te komen waarom het nog steeds geen erkende beroepsziekte is.
Gif in de cockpit: het zwijgcontract
Regie: Ton van der Ham
Research: Nikki van der Westen
Eindredactie: Manon Blaas
Klik hier voor de transcriptie van deze uitzending.
CC foto: Youtube

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.