Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GHB-hype over hoogtepunt

06-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knock-out-in-brabant
De jarenlange explosieve toename van het aantal opnames in verslavingsklinieken van mensen die aan de GHB zijn, lijkt ten einde. Het aantal nieuwe patiënten is zelfs fors gedaald, zegt Ton Mol van drugs- en alcoholverslavingsmonitor Ladis maandag in De Telegraaf.
Vooral enge verhalen over gebruikers die 'out' gaan of verslaafd raken droegen bij aan de tanende populariteit van de drug. GHB blijkt geen onschuldige partydrug die voor een opgewekte stemming zorgt en de seksuele lust vergroot. Wie teveel neemt raakt niet alleen bewusteloos maar loopt kans op hersenschade of kan stikken in zijn tong. Ook vallen er doden als gevolg van GHB-gebruik.

Tussen 2007 en 2013 steeg het aantal verslaafden explosief; de hulpvraag voor GHB nam toe van circa 60 in 2007 tot 769  in 2013. Dit leidde tot wachtlijsten bij behandelcentra. De wachtlijsten zijn nu verdwenen.
In de Kerncijfers verslavingszorg 2013 was al waargenomen dat de sterker groei tussen 2007 en 2012 niet doorzet. Opvallend is dat ongeveer een derde van de verslaafden vrouw is, dit is een hoog aandeel in vergelijking met andere middelen.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.