Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GGD wil geen huizen bij megastallen

21-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
het-stinkt-in-brabant
De GGD wil dat er strenge normen komen voor de afstand tussen woningen en intensieve veehouderijbedrijven. Binnen een straal van 250 meter rond een megastal zouden geen mensen moeten wonen. Bestaande bedrijven die in de buurt van een woonwijk staan mogen niet uitbreiden, als het aan de GGD ligt. De Gezondheidsdienst komt met de plannen naar aanleiding van een rapport van de commissie Alders. De GGD vindt dat de huidige wet- en regelgeving rondom megastallen niet toereikend is voor het beschermen van de volksgezondheid.

Oud-minister van Milieu Hans Alders leidde de afgelopen maanden een 'maatschappelijke dialoog' over megastallen. Hij concludeerde dat de veehouderij in Nederland moet veranderen om te kunnen blijven bestaan, met meer nadruk op duurzaamheid in plaats van concurrentiekracht.

Het rapport biedt volgens de GGD goede uitgangspunten voor verdere discussie. De GGD vindt dat intensieve veehouderij moet worden gezien als een industriële bedrijfstak, waarvoor strengere eisen gelden.

Veehouders moeten voor 2013 hun stallen aanpassen vanwege nieuwe regels op het gebied van dierenwelzijn en vragen daarom momenteel massaal vergunningen aan voor nieuwe vestigingen of uitbreiding. Het advies over de afstanden moet gemeenten en provincies helpen bij het ontwikkelen van beleid rond intensieve veehouderij, aldus de GGD.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.