Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GGD-directeur wil suikertaks

16-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-zoete-verleiders
Suiker werkt zo verslavend dat gebruik ervan door de overheid aan banden moet worden gelegd. Dat schrijft Paul van der Velpen, directeur van de GGD in Amsterdam in een blog op Binnenlands Bestuur.

Van der Velpen denkt daarbij aan een suikertaks of een wet die bepaalt hoeveel suiker er in een product mag worden verwerkt. Net als alcohol en tabak is het eigenlijk een drug. Gebruikers moeten dus gewezen worden op de gevaren, zo schrijftt hij. Hij baseert zijn uitspraken onder meer op bevindingen van endocrinoloog Aart Jan van der Lelij van het Erasmus Medisch Centrum.

De overheid zou geen vet-tax maar een suiker-tax moeten invoeren. En net als bij zout regelgeving moeten opstellen met betrekking tot de hoeveelheid suiker die in een product mag worden verwerkt. Zorgverzekeraars zouden verslavingstherapie moeten financieren voor hun obese klanten.

Ook meent hij dat zorgverzekeraars beter een verslavingstherapie zouden kunnen aanbieden aan mensen met overgewicht in plaats van diëten. Dit lijkt misschien overdreven en vergezocht, maar suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen., schrijft Van der Velp.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.