Zembla

Gezondheidsraad: griepprik voor 60-plusser moet blijven

  •  
11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
gezondheidsraad-griepprik-voor-60-plusser-moet-blijven
De griepprik voor ouderen kan gewoon in het landelijke vaccinatieprogramma blijven. Dat schrijft de Gezondheidsraad vandaag in een advies aan het ministerie voor Volksgezondheid.
Over de zin en effectiviteit van de griepprik bestaat al lange tijd discussie binnen de gezondheidszorg. Volgens de raad blijkt uit onderzoek dat er 'voldoende aanwijzingen' zijn dat vaccinatie tegen de griep ouderen beschermt tegen griep en de complicaties daarvan. In hetzelfde advies schrijft de Gezondheidsraad dat de griepprik voor zwangere vrouwen niet nodig is.

Onder 60-plussers, ook gezonde, kan griep ernstige gevolgen hebben, zoals ziekenhuisopnames en sterfte. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter het risico's op complicaties. Het aantal griepdoden varieert van enkele honderden tot 2000 per jaar, meldt de raad.

Overbodige griepprik
Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, doet zijn werk slecht. Dat stelt directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Roel Couthino in Zembla - 'De overbodige griepprik'.
Het vaccin werkt met name slecht bij ouderen en mensen die al kampen met gezondheidsproblemen. Dat beeld wordt bevestigd door Viroloog Ab Osterhaus hij zegt dat de werking van het griepvaccin in eerdere onderzoeken te positief is neergezet.

Eigenlijk weet niemand precies hoe goed het griepvaccin werkt. Er is namelijk nooit goed onderzoek naar gedaan. In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.