Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gezondheidsonderzoek omwonenden Thermphos gestart

09-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thermphos-vervolgd-voor-dood-door-schuld
De GGD en het RIVM zijn begonnen met het gezondheidsonderzoek bij omwonenden van Thermphos. De provincie wil meer te weten komen over de gevolgen van de fabrieksuitstoot voor de gezondheid.

De provincie wil te weten komen of de uitstoot van fosforfabriek Thermphos de gezondheid van omwonenden en werknemers van bedrijven in het Sloegebied heeft beïnvloed.

Het RIVM gaat de komende maanden op twee plekken meten welke gevaarlijke stoffen er in de lucht zitten en hoeveel. Ook wordt uitgezocht of in de dorpen rondom Thermphos meer kanker voorkomt dan elders.

Enquête
Met een enquête onder 6000 mensen onderzoekt de GGD of mensen die in de buurt van Thermphos wonen of werken last van hun gezondheid hebben. Het onderzoek duurt een half jaar.

Een van ergste vervuilers van Nederland
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is al meer dan twintig jaar één van de ergste vervuilers van Nederland. De provincie Zeeland werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.