Populaire gezondheidsapps als Runkeeper en Strava delen persoonlijke informatie van de gebruikers met derden, zonder dat duidelijk is wie dat precies zijn. Meldt de Consumentenbond.
Uit een onderzoek van de Noorse
consumentenbond
naar de privacy voorwaarden van vijf populair gezondheidsapps voor Android en iOS blijkt dat deze persoonlijke data delen met derden. De bewoordingen in de voorwaarden zijn veelal vaag en in sommige gevallen mogen ze zelfs veranderd worden zonder de gebruikers te informeren.
Sport-app Runkeeper en dieet-app MyFitnessPal delen de GPS-positie van de gebruiker, zelfs als de app niet actief is. Endomondo deelt gegevens als leeftijd, geslacht en sportprestaties met Google en andere 'advertentiepartners’. Ook spelen dieet-app Lifesum en MyFitnessPal allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben. Sport-app Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst.
Tip: In iOS en in de recente Android versies kan via het instellingenmenu van de telefoon worden bepaald welke apps toegang hebben tot de GPS-functie; zie het
stappenplan voor betere privacy-instellingen
op een smartphone.
ZEMBLA onderzocht in de uitzending ‘
Data: het nieuwe goud II
’ hoe trackers in medische apps onze data verzamelen. Gezondheidsapps voor op je smartphone tellen het aantal stappen dat je zet, ze controleren je dag- en nachtritme, ze meten je bloeddruk en hartslag, calorieën worden bijgehouden. Maar wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data. Wie zijn die bedrijven en wat doen ze met al die informatie over onze gezondheid? Zembla onderzoekt de handel in privacygevoelige gegevens.