Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gezondheidonderzoek in gebied rond Thermphos

21-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thermphos-vervolgd-voor-dood-door-schuld
Een onderzoek onder de bewoners van de dorpen rond de fabriek van Thermphos moet uitwijzen of Thermphos de gezondheid van de bevolking schaadt. De Staten van Zeeland hebben het dagelijks provinciebestuur de opdracht gegeven zo'n onderzoek uit te voeren.

Gedeputeerde Marten Wiersma (GL, milieu) zegde toe met de gemeenten rond de fabriek, de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te overleggen over de opzet. Hij verwacht daar binnen drie weken resultaten van.

De bevolking in de omgeving is er niet van overtuigd dat de dioxine en zware metalen uit de schoorstenen van Thermphos onschadelijk zijn voor de gezondheid. Onder andere de SP, PvZ, CDA en PvdA drongen op zo'n onderzoek aan.

Er zal nog meer worden onderzocht in verband met de kwestie Thermphos. De Staten willen onafhankelijke deskundigen op het gebied van bestuursrecht, milieurecht en chemische techniek laten bekijken of de provincie in het geval van Thermphos de afgelopen jaren goed is opgetreden. Verder drukten de Staten het college van GS op het hart de communicatie met de bevolking te verbeteren.

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is al meer dan twintig jaar één van de ergste vervuilers van Nederland. De provincie Zeeland stelt dat de volksgezondheid voorop staat bij het handhaven van de milieuwetgeving, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Bekijk: ZEMBLA - ' Fosfor aan de Schelde ' van Erwin Otten en Frans Glissenaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.