Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Gezonde voeding via wet afdwingen'

11-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
679 keer bekeken
  •  
Fastfood

© ANP

Een aantal gezondheidsfondsen en andere instanties roepen het nieuwe kabinet op maatregelen te nemen tegen te veel vet, suiker en zout in voedingsmiddelen. Deze gezondheidsclubs, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, willen dat de politieke partijen in een nieuw regeerakkoord supermarkten en fabrikanten via wetgeving opleggen eten en drinken gezonder te maken.

De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig opgeleverd, stelt directeur Tom Oostrom van de Nierstichting en woordvoerder namens de alliantie. "Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek. Daarom moet de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten omlaag", zegt hij. Fabrikanten en supermarkten zetten volgens hem te kleine stappen.

Frisdranken met veel suiker duurder

De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig opgeleverd in de ogen van niet alleen de Nierstichting, maar ook het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Maag Lever Darmstichting. De oproep tot wetgeving wordt ondersteund door UNICEF Nederland en de gemeente Amsterdam.
De alliantie verwijst naar onderzoek dat uitwijst dat een ruime meerderheid (82 procent) van de bevolking het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. Een ruime meerderheid vindt dat frisdranken met veel suiker duurder moeten worden gemaakt en dat een verbod moet worden ingesteld op reclame voor ongezonde voeding voor kinderen.

In 2040 tweederde Nederlanders overgewicht 
Een eerder gesloten akkoord tussen overheid en voedingsindustrie om eten en drinken gezonder te maken heeft "keer op keer niet tot voldoende verbetering geleid", aldus de alliantie.

Oostrom: "Als we nu niks doen, heeft in 2040 bijna twee derde van de Nederlanders overgewicht, met alle gevolgen van dien. Dat zijn meer dan 9 miljoen mensen. Om dit probleem aan te pakken, willen wij een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd."

Zoete verleiders 
In de Zembla-uitzending 'Zoete verleiders' (2013) zien we de gevolgen van te veel suiker op de gezondheid en onderzoeken we de vraag waarom we zoveel suiker eten. Politici en wetenschappers zoeken al jaren een oplossing om het tij te keren. Achter de schermen in Den Haag en Brussel woedt daarover een strijd met de voedselfabrikanten. Het gaat om grote belangen. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness.

Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?

Bekijk hier de uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.