Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Overwinning voor actievoerders Amelisweerd': mogelijk streep door verbreding A27

16-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
748 keer bekeken
  •  
A27 verbreding

© ANP

Een enorme opluchting voor de provincie en de gemeente Utrecht en een grote groep actievoerders: het nieuwe kabinet wil afzien van de plannen om de A27 bij Amelisweerd te verbreden als de regio Utrecht met alternatieven komt om het fileprobleem tegen te gaan.  De verbreding zou ten koste gaan van een deel van een 200 jaar oud bos in het natuurgebied Amelisweerd. In de Zembla-uitzending 'De strijd over asfalt' is te zien hoe omwonenden en de lokale politiek zich al jaren verzetten tegen de wegverbreding.

In het coalitieakkoord staat dat de regio, bij het bedenken van alternatieven, rekening moet houden met de bereikbaarheid van nieuwe woongebieden, bijvoorbeeld met openbaar vervoer of met de auto. Als alternatieven niet mogelijk zijn, "wordt het lopende besluitvormingsproces voortgezet".

De verbreding van de A27 is een omstreden plan afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Actievoerders vinden het kappen van bomen in het natuurgebied van de Amelisweerd in Utrecht niet nodig en zorgen er al jaren voor dat de plannen worden uitgesteld. Ook de provincie en gemeente Utrecht zijn tegen de verbreding. 

Strijd over asfalt

In de Zembla-uitzending ‘De strijd over Asfalt’ bleek dat voormalig minister Cora Van Nieuwenhuizen de plannen om de weg te verbreden stug bleef doorzetten. Het Utrechtse gemeenteraadslid Thijs Wijstra sprak in de uitzending over de frustratie van de lokale politiek in dit dossier: “Wij willen zorgen voor meer groen, meer bomen, en gezonde lucht in Utrecht, maar als het op dit soort fundamentele dingen aankomt worden we gewoon overruled door het rijk.”

Kijk de uitzending 'Strijd over asfalt':

"Utrecht houdt van Amelisweerd. Het voornemen van het vorige kabinet om de A27 bij Amelisweerd te verbreden, heeft mensen in Utrecht en ook ver daarbuiten de afgelopen jaren flink beziggehouden", zegt burgemeester Sharon Dijksma in een reactie namens het voltallige college.

Zij is "ontzettend blij" dat het Utrechtse alternatief voor de verbreding van de A27 in het regeerakkoord staat. Met dit alternatief - een snelheidsverlaging waardoor er meer rijbanen in de bestaande snelwegvak kunnen worden gerealiseerd - wil de gemeente met Den Haag om tafel. "We gaan dit samen met het Rijk verder uitwerken."

Overwinning

Raadslid Heleen de Boer van GroenLinks in Utrecht noemt het een "overwinning voor al die actievoerders". D66 Utrecht benadrukt dat het mogelijk is om geen bomen te kappen voor de A27. "Door middel van herinrichting, een lagere maximumsnelheid en investeringen in hoogwaardig ov, kan de drukte op de snelweg worden opgelost." De partij noemt het duurzamer en goedkoper.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.