Zembla

Geweld Ethiopië is Esmeralda Nederland fataal

06-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hollandse handel, de rozen
Bloemkwekersbedrijf Esmeralda Farms sluit zijn Nederlandse tak. Voor de vestiging in Aalsmeer is geen bestaansrecht meer, sinds Ethiopische rebellen de bloemkwekerij van het bedrijf in dat Afrikaanse land vorige week met de grond gelijkmaakten.
Directeur Loui Hooijman van Esmeralda in Nederland bevestigde dinsdag dat voor de veertien Nederlandse medewerkers ontslag wordt aangevraagd. Van de 150 hectare tellende kwekerij in Ethiopië is door de brandstichting en het geweld vrijwel niets meer over. Er is besloten deze niet meer op te bouwen. In Ethiopië komen daardoor meer dan vijfhonderd medewerkers op straat te staan.
Esmeralda is wereldwijd actief en telt alles bij elkaar bijna 5000 werknemers. De vestiging in Nederland was vrijwel volledig afhankelijk van de aanvoer van de bloemen uit Ethiopië. Deze werden van hieruit naar andere landen in Europa geëxporteerd.
Meerdere bloemkwekerijen in Ethiopië werden vorige week het slachtoffer van geweld door rebellen. Ook vier bedrijven binnen de coöperatie van bloemenveiling Royal FloraHolland moesten het ontgelden. De aangevallen kwekerijen liggen in de omgeving van de stad Bahir Dar, in het noordwesten van het land. In het gebied zijn al enige tijd spanningen tussen de regering en de bevolking.

(ANP)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.