Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gewasbescherming toepassingscontrole: 1 op de 5 controles in overtreding

26-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lelies-met-een-luchtje
In 2013 heeft de NVWA 400 controles uitgevoerd op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in de sector waar gewassen in de open lucht worden geteeld. Ten opzichte van voorgaande jaren is geen verbetering van de naleving zichtbaar. Net als in 2012 wordt bij ongeveer 1 op de 5 controles 1 of meerdere overtredingen vastgesteld. In de nabijheid van oppervlaktewater worden de regels het meest overtreden. En dat is nu juist het gebied waar aanvullende voorschriften gelden voor de bescherming van waterorganismen.
Resultaten toepassingscontroles


De meeste overtredingen hadden betrekking op het niet naleven van regels die gelden in de nabijheid van sloten en ander oppervlaktewater. Ook werden de voorschriften op het etiket onvoldoende nageleefd. Ten opzichte van 2012 werd vaker geconstateerd dat gewasbeschermingsmiddelen werden toegepast zonder bewijs van vakbekwaamheid.
Voor bijvoorbeeld het op onjuiste wijze gebruiken van middelen of voor niet voldoen aan emissiebeperkende maatregelen zoals het gebruik van de juiste (kant)dop zijn boeterapporten opgemaakt.
Een enkele keer is gekozen voor een ambtelijke correctie omdat er bijvoorbeeld niet toegelaten middelen op voorraad stonden die alsnog ingeleverd konden worden.

(Bron: jaarverslag NVWA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.