Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gevaar op het spoor

08-02-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
Door de chaos op het spoor rijden honderden machinisten jaarlijks door het rode sein. Eén op de twintig keer leidt dat bijna tot een treinramp. Dit blijkt uit de Zembla documentaire 'Gevaar op het Spoor' die aanstaande vrijdag wordt uitgezonden.

Zembla onderzocht het vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor. Dagelijks rijden er in Nederland ongeveer 5000 reizigerstreinen en 150 goederentreinen met onder andere chloor, lpg en ammoniak. Deze treinen rijden door dichtbevolkte gebieden. Veel burgemeesters voelen zich machteloos. Burgemeester J. Wallage van Groningen zegt in Zembla dat hij zijn burgers niet kan beschermen bij een grote calamiteit met een chloortrein. Toch rijdt er wekelijks zo'n trein door het hart van zijn stad.

Chloortrein
In Groningen heeft men berekend dat bij een ramp met een chloortrein 5000 doden en 18000 gewonden kunnen vallen. Rampbestrijders zeggen dan niets te kunnen doen. "We kunnen meteen beginnen met de rouwverwerking" zegt de Drentse regionaal brandweercommandant A. Doppenberg verbitterd in Zembla.

Veel goederenemplacementen waar treinen met gevaarlijke stoffen gerangeerd worden, leveren teveel risico's op voor omwonenden. Regelmatig ontbreken de benodigde vergunningen. Zembla filmde in Venlo waar al twintig jaar een milieuvergunning ontbreekt en de risiconorm veertig keer wordt overschreden.

Minister Pronk wil het vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor vanwege de risico's sterk indammen. De bewindsman onderhandelt momenteel met Akzo Nobel over de beëindiging van de wekelijkse chloortransporten vanuit Delfzijl en Hengelo naar Rotterdam. Maar Akzo Nobel wil 50 miljoen euro van de staat hebben om de chloorproductie te verplaatsen naar de afnemers. Zembla sprak met directeur Scheffers van Akzo, die de discussie rond de gevaarlijke stoffen "emotioneel" vindt en de kans op een ongeluk met een chloortrein "verwaarloosbaar" acht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.