Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geschillencommissie franchisers in de maak

20-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
miljoenenclaim-voor-otto-simon
Minster Kamp heeft een werkgroep geformeerd die een nationale franchisecode zal samenstellen. Deze groep zal ook een voorstel doen voor een onafhankelijke geschillencommissie die moet bemiddelen in conflicten tussen franchiseondernemers en grote franchiseconcerns. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Door de sector is aangegeven dat problemen in de samenwerking tussen
franchisenemers en franchisegevers ontstaan door tegenstrijdige belangen. Dit betreft aspecten die niet of niet voldoende in de franchiseovereenkomst zijn vastgelegd en handelingen in strijd met de gesloten overeenkomst.
Het zijn vaak succesvolle winkelformules met een sterke uitstraling. Maar achter de toonbank schuilt grote woede en verdriet. In ZEMBLA 'Woede in de winkelstraat' komen zelfstandig ondernemers aan het woord, die als franchisenemer de zaak runnen, en vinden dat ze erin geluisd zijn en misbruikt worden door de machtige, vaak onaantastbare hoofdkantoren. De rooskleurige omzetcijfers die hen zijn voorgespiegeld kloppen niet en ze worden opgescheept met onverkoopbare spullen. Regelmatig gaan er ondernemers failliet. Dat is in niemands voordeel zou je denken. Welke belangen spelen hier?
'De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) biedt ook nu al mediation en
arbitrage diensten aan. In principe zijn dit de juiste instrumenten, omdat partijen die met elkaar verder willen tijdens mediation en arbitrage minder van elkaar vervreemd raken dan in een gang naar de rechter. Echter door de betrokkenheid van de NFV wordt dit aanbod door franchisenemers niet ervaren als onafhankelijk en onpartijdig,' zo schrijft Kamp aan de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.