Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vervolging van ING en topbankiers in witwaszaak stapje dichterbij

02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
ING de witwasbankiers

Het Gerechtshof in Den Haag heeft een klacht van de Amsterdamse zakenman Sam van Doorn over het niet vervolgen van ING ontvankelijk verklaard. Dat meldt het FD. ING schikte voor bijna 800 miljoen euro met justitie wegens betrokkenheid bij witwassen. De bank en ook topmanagers van ING ontkwamen aan vervolging. Van Doorn wil dat individuele topmannen en ING wel vervolgd worden. Daarom deed hij aangifte tegen topmannen en startte hij en ook Pieter Lakeman een artikel 12-procedure. Deze week is gebleken dat het hof hem in deze klachtprocedure ontvankelijk heeft verklaard.

Het gerechtshof neemt de klachten van Lakeman en Van Doorn in behandeling. 

ZEMBLA meldde in maart dit jaar dat Van Doorn aangifte had gedaan tegen personen in de top van ING wegens witwassen. Volgens de aangifte wisten managers van ING dat klanten via de bank crimineel geld konden witwassen, maar grepen ze niet in. De advocaat van Van Doorn laat weten dat over de aangifte tegen de topmanagers van ING geen nieuws is op dit moment. Wel bevestigt hij dat het hof de klachtprocedure ontvankelijk heeft verklaard.
  
Megaschikking ING
Lakeman wil met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) dat ING topman Hamers alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd in de witwasaffaire die ING vorig jaar voor 775 miljoen euro schikte. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde toen dat er geen individuele bankiers konden worden vervolgd die eindverantwoordelijk waren. In de uitzending ‘De witwasbankiers van ING’ onderzoekt ZEMBLA waarom de bankiers uit de wind worden gehouden.

De zaken worden in december inhoudelijk behandeld.

Kijk 'De witwasbankiers van ING' terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.