Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeentes IJmond zijn vervuiling Tata Steel zat

09-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
tata_steel
De wethouders van de gemeentes Beverwijk, Heemskerk en Velzen spreken zich voor het eerst uit tegen de vervuiling van de staalfabriek. In een gezamenlijke verklaring in De Volkskrant zeggen ze dat Tata alleen kan voortbestaan als de fabriek “groen, gezond en veilig staal produceert”.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over toekomst van de staalfabriek in IJmuiden. De staalfabriek staat onder druk na het een alarmerend rapport van het RIVM dat vorige week verscheen. Onderzoekers concludeerden daarin dat er in de omgeving van Tata Steel ongezonde hoeveelheden lood en kankerverwekkende stoffen neerdalen.

Stilzwijgend sociaal contract

Het is niet het eerste verontrustende onderzoek over de vervuiling de omgeving van Tata Steel, maar tot nu toe hebben de gemeentes zich nooit hard tegen de fabriek uitgesproken. In De Volkskrant spreken de wethouders van een “stilzwijgend sociaal contract” tussen de gemeentes en Tata.
“Iedereen profiteerde van de Hoogovens, als belangrijke werkgever en als aanjager van de economie in de regio.” Zegt Brigitte van den Berg, D66-wethouder in Beverwijk. “De overlast en mogelijke gezondheidsrisico’s werden voor lief genomen.” Het RIVM-rapport van vorige week is voor de gemeentes het signaal dat het anders moet.

Het gif van Corus

In 2008 maakte Zembla de uitzending ‘Het gif van Corus.’  (Corus is nu Tata Steel). Ook toen was al duidelijk dat er in de omgeving van de staalfabriek meer kanker voorkomt dan in de rest van het land. Ook bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen verstrekte voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.

Bekijk de uitzending 'Het gif van Corus'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.