Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeenten willen dat Klink regie neemt in Q-koorts

09-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat minister Klink van Volksgezondheid de regie neemt om de Q-koorts bij mensen te bestrijden, omdat gemeenten bezorgd zijn over het uitblijven van maatregelen. De VNG wil ook dat minister Verburg van Landbouw aanvullende maatregelen neemt.

De vereniging vraagt het ministerie van Volksgezondheid om "de Q-koorts als A-ziekte aan te merken zodat er een landelijke aanpak kan komen." Ook vraagt de VNG om een financiële tegemoetkoming voor de extra inzet van de GGD'en, "vooral voor die die al meer dan twee jaar hiermee bezig zijn".

"Gemeenten zijn op basis van de Wet publieke gezondheid (PG) verantwoordelijk voor de bestrijding van de Q-koorts", aldus het VNG. "Nu nog moeten gemeenten zelf de ziekte bestrijden. Lokale bestuurders hebben echter beperkte mogelijkheden om op te treden en het belang van uniformiteit in de aanpak staat nu centraal."

De VNG is verbaasd dat uit de aanpak van de Q-koorts naar voren komt dat de privacybescherming van melkgeiten- en schapenbedrijven voorgaat op het belang van de volksgezondheid. Dit bleek uit ZEMBLA ' De Q-koorts epidemie ' van 6 december.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.