Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gelukzoekers uit het Oosten

  •  
07-11-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
gelukzoekers-uit-het-oosten
Na toetreding van de tien Oost-Europese landen tot de EU zal Nederland rekening moeten houden met een behoorlijk aantal Oost-Europeanen dat hier hun geluk komt beproeven. Dat is de verwachting van Oost-Europa deskundige I. Maracz van het Oost-Europa Instituut in Amsterdam.

Volgens Maracz is de verwachte toenemende migratie in de komende jaren het gevolg van "een ophopende welvaart in het westen en een verdere neergang van de economische mogelijkheden in Oost-Europa". "Mensen willen eenvoudig weg naar een regio in de wereld waar meer te verdelen valt", aldus Maracz in de Zembla-documentaire 'Gelukzoekers uit Oost-Europa'.

Overspoeld
Volgende maand wordt er tijdens een Europese top in Kopenhagen definitief besloten dat Europa per 2004 wordt uitgebreid met tien Oost-Europese landen. Bulgarije en Roemenië zijn per 2007 aan de beurt. Als voorschot op deze toetreding mogen Bulgaren en Roemenen sinds vorig jaar zonder visum binnen de EU vrij reizen. En dat doen zij in grote getale. De grote steden in Nederland worden overspoeld door Oost-Europeanen. Niet zo zeer om te reizen, maar om te werken. De bescheiden verdiensten hier gelden in eigen land als astronomische bedragen.

Uitzetacties
De overheid treedt hard op, want de afgelopen maanden heeft de IND samen met de politie al enkele uitzetacties georganiseerd. Grote groepen werden van hun bed gelicht en terug gestuurd. In Zembla wordt duidelijk waarom de Oost-Europeanen komen, hoe ze dat doen, hoe ze leven en hoe de overheid daarop reageert. Zembla volgde de Bulgaar Sali (foto rechts). Sali is muzikant, tegelzetter en kapper. Hij werd zes weken geleden uitgezet, maar nadat hij zijn familie had bezocht, besloot hij weer terug te keren naar Nederland.

Ook de prostituee Svetlana werd in september uitgezet. Svetlana komt uit Letland en werkt in nachtclub La Rochelle in Bergen op Zoom. In deze club werken voornamelijk Oost-Europese vrouwen, maar door het uitzetbeleid van de IND wordt het voor clubeigenaar Ruud (foto links) steeds moeilijker om nieuwe dames te vinden. Ook Svetlana is inmiddels weer terug in club La Rochelle.

Afnemen paspoort
Volgens Oost-Europa deskundige Maracz hebben de uitzetacties nauwelijks effect op de betrokkenen, omdat Oost-Europeanen anders redeneren. "Als je als prostituee een half jaar in Nederland hebt gewerkt, heb je een aardig centje kunnen bijverdienen. Daarvan kan men in Bulgarije een huis kopen of een winkeltje starten." Als reactie hierop wil de IND dat uitgezette illegalen niet meer in staat zijn om terug te keren naar Nederland. Om dit te voorkomen heeft de IND nu enkele maatregelen in voorbereiding, zoals het afnemen van het paspoort van iedere uitgezette illegaal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.