Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geitenhouders willen via WOB-verzoek informatie over Q-koorts aanpak

29-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kabinet-misleidt-kamer-over-q-koorts
Geitenhouders willen via WOB-verzoek informatie over Q-koorts aanpak
Geitenhouders die vanwege Q-koorts met een fokverbod te maken hebben kregen, willen weten of het ministerie van LNV tijdig doeltreffende maatregelen heeft genomen in verband met de ziekte.
Ze doen een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om daar duidelijkheid over te krijgen. Mocht blijken dat het ministerie van LNV niet adequaat heeft gehandeld, dan zullen de geitenhouders overwegen de Staat aansprakelijk te stellen voor de schade die ze hebben geleden.

De geitenhouders hebben de indruk dat de drastische maatregelen die door de ministers van LNV en VWS werden getroffen voorkomen hadden kunnen worden. In totaal kregen 89 bedrijven met een fokverbod te maken. Op die bedrijven werden tevens de drachtige dieren geruimd.

Voor de geitenhouders kwamen de maatregelen eind vorig jaar vrij plotseling en zij hadden daar bij hun bedrijfsvoering geen rekening mee gehouden. Ze hadden van minister Verburg van LNV de indruk gekregen dat het ruimen van dieren niet nodig zou zijn en dat vaccineren tegen Q-koorts voldoende zou zijn.

bron: Volkskrant, 29/06/10
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.