Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gegaste containers blijven probleem

11-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gifcontainers
reactieArgosKamervragen
De discussie over de aanpak van giftig gas in containers blijft doorsudderen. De minister concludeert na een evaluatie dat de problemen goed worden aangepakt. ZEMBLA schreef er een reactie op, in Argos rubriek radio Onjo discussieerden SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe en hoogleraar toxicologie in Utrecht Martin van den Berg er zaterdag 9 mei over.

Luister naar de discussie in Argos

De Zembla-uitzending van 1 maart 'Gifcontainers' leidde tot Kamervragen en recent een brief van minister van Volksgezondheid Klink. Politici en wetenschappers zijn boos over die brief van Klink.
RIVM
ZEMBLA schreef vorige week dat de minister in zijn brief net doet alsof alles in orde is, terwijl het beleid niet deugt. De brief van minister Klink beschrijft de evaluatie van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico's van producten uit gegaste containers. ZEMBLA had in de uitzending van 1 maart over Gifcontainers fikse kritiek geuit op dit rapport.
In de geruststellende evaluatie schrijft de minister dat de deskundigen zouden vinden dat er ‘"geen reden is om de risicoanalyse van het RIVM aan te passen." De inhoudelijke kritiek van de deskundigen dat conclusies “niet wetenschappelijk en kwantitatief onderbouwd” zijn door het RIVM, wordt niet duidelijk vermeld door de minister.

Ook gaat de minister niet in op de aanbevelingen van beide hoogleraren tot verder specifiek onderzoek om de risico’s beter in kaart te brengen en zelfs een verbod in te stellen op gebruik van gif bij containers met consumentenproducten. De minister kondigt in de zijn brief schijnbaar extra toezicht aan door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), maar omschrijft in feite slechts de voor de hand liggende werkzaamheden van deze controledienst.

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.