Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen woord over hoge prijzen voor medicijnen in gedragscode farmaceuten

24-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
medicijnen
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is niet tevreden over een gedragscode die de geneesmiddelenindustrie voor zichzelf heeft opgesteld. In de code wordt tot ongenoegen van de bewindsman met geen woord gerept over de soms zeer hoge prijzen voor medicijnen, terwijl daar vaak discussie over is.

"Ik vind dat in een code voor farmaceutische bedrijven iets hoort te staan over goede medicijnen voor redelijke prijzen", zegt Bruins. Daarnaast vindt hij de transparantie over hoe de prijzen van geneesmiddelen tot stand komen, "volstrekt onvoldoende." Nog voordat dit kabinet afzwaait wil de minister een verbeterde versie ontvangen waar die twee punten wél in terugkomen.

Bruins vindt het nog te vroeg om de gedragscode van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) , die hij vrijdag in ontvangst mocht nemen, dan maar direct in de prullenbak te gooien. "Ik ga hem eerst van kaft tot kaft lezen. Misschien zijn er nog wel andere opmerkingen bij te maken."

38 afspraken
In de gedragscode staan 38 afspraken over integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit. Maar de prijzen komen dus niet aan bod. "Als branchevereniging kunnen we niks zeggen over prijzen van individuele leden. Maar deze code is een startpunt waar we verder mee kunnen" aldus een woordvoerster van de vereniging.

Alle ruim veertig geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de vereniging hebben de code ondertekend. Het is volgens de VIG een code die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat. Een onafhankelijk adviescollege monitort of leden zich aan de code houden.

Daarnaast kan het college gevraagd en ongevraagd advies geven aan bedrijven zodat de code zich verder kan ontwikkelen. Dit college, onder leiding van oud-minister André Rouvoet, publiceert ook een openbaar jaarverslag.

'Het is een begin' 
VIG-voorzitter Aarnoud Overkamp: "We geloven niet dat we nu al klaar zijn. De code is aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de sector en met de samenleving. Dit is nadrukkelijk bedoeld als een begin."

Het stoort minister Bruins vooral dat sommige medicijnen meer dan een ton per patiënt per jaar kosten, zonder dat duidelijk is waarom ze zo duur zijn. "We krijgen simpelweg geen uitleg, geen inzicht in de prijsopbouw. Ik vind dat onaanvaardbaar", zei hij eerder.

Bruins vindt dat farmaceuten meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor een betaalbare gezondheidszorg. Hij wijst erop dat andere partijen, zoals zorgverleners, bestuurders en patiënten, wel hun steentje bijdragen. De minister noemt het "zuur" dat de geneesmiddelenindustrie het dan laat afweten.

Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.