Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen schadevergoeding voor psycholoog Bullens

16-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
510 keer bekeken
  •  
geen-schadevergoeding-voor-psycholoog-bullens
Kinderpsycholoog professor Ruud Bullens krijgt geen schadevergoeding van de staat en advocaat-generaal Postuhumus. Dat heeft de Haagse rechtbank besloten. Bullens vond dat zijn 'goede naam' was aangetast door uitlatingen van de commissie-Posthumus over zijn rol in de Schiedammer Parkmoordzaak. Hij was daarom een civiele rechtszaak begonnen om schadevergoeding te krijgen voor vermogens- en reputatieschade.

De commissie verweet de psycholoog dat hij niet had ingegrepen tijdens  politieverhoren van de elfjarige Maikel, die in 2000 in het Schiedamse Beatrixpark zwaargewond werd aangetroffen met de vermoorde Nienke. Ze waren aangevallen door een zedendelinquent. Maikel werd enige tijd als verdachte gezien.

Hard en onfatsoenlijk
Volgens het rapport van de commissie-Posthumus waren de verhoren 'onfatsoenlijk' en 'hard'. Zo werd zelfs de wurging van zijn vriendinnetje nagespeeld.

Tijdens de verhoren had de psycholoog juist de speciale opdracht om als getuige-deskundige kroongetuige Maikel te beschermen en te voorkomen dat het jongetje door de verhoren nog meer beschadigd zou worden.

Overgeleverd aan Bullens
In ZEMBLA 'De professor en de parkmoord' van april 2006 vertelde Maikel zelf wat het betekent als je overgeleverd bent aan professor Bullens. ZEMBLA zag de schokkende beelden van deze verhoren en kreeg inzage in de verslagen van de gesprekken tussen Maikel en Bullens.

De rechtbank oordeelde nu in de zaak die Bullens had aangespannen dat hij wist hoe een verhoor van een minderjarige, zeker iemand die zelf slachtoffer is, verloopt. "Het oordeel dat de studioverhoren onfatsoenlijk waren en dat het niet ingrijpen van Bullens onbegrijpelijk en verbijsterend is, vindt voldoende basis in het feitenmateriaal."

In 2006 schakelde Bullens ook al een advocaat in om de vader van Maikel het zwijgen op te leggen. De vader zou door uitlatingen in de media zijn 'eer en goede naam te grabbel' gooien.

bron: Volkskrant en AD
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.