Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen rechtszaak, maar open debat over belangenverstrengeling

30-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
rivm-verliest-rechtszaak-tegen-criticus-griepprik
30 november 2011 - Een aantal prominente wetenschappers, artsen en specialisten heeft zich achter de Capelse huisarts van der Linde geschaard. In een oproep op de podiumpagina van Trouw vragen zij het RIVM een open gesprek aan te gaan met het publiek over mogelijke belangenverstrengeling bij bestrijding van infectieziekten. De ondertekenaars van het stuk, waaronder Prof Swaab verklaren dat huisarts H. van der Linde uit Capelle aan den IJsel het recht heeft om het publiek te wijzen op de mogelijke belangenverstrengeling van de heer Roel Coutinho.

Roel Couinhou is behalve directeur van het RIVM ook hoogleraar Life Science Utrecht, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, publiek instanties en het bedrijfsleven. Hij geeft als deeltijd hoogleraar leiding en neemt deel aan samenwerkingsverbanden waaraan ook de twee grootste farmaceutische bedrijven van Nederland Glaxo-SmithKline en MSD deelnemen.

Van der Linde, kritisch over de jaarlijkse griepvaccinatie, uitte afgelopen maand herhaaldelijk twijfels over de objectiviteit van het RIVM en diens directeur infectieziektenbestrijding Roel Coutinho. Zijn belangen zouden te veel zijn verstrengeld met de farmaceutische industrie, die jaarlijks voor 57 miljoen euro de vaccins levert. Omdat Van der Linde zijn uitspraken niet terugnam, startten Coutinho en het RIVM een zaak.

De wetenschappers vinden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn rechtszaak tegen de kritische huisarts Hans van der Linde moet intrekken. Dit onderwerp hoort niet thuis in de rechtszaal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.