Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen post op maandag

19-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-post-op-maandag
19 december 2011 - Op maandag hoeft waarschijnlijk in de toekomst geen post meer bezorgd te worden. Staatssecretaris Bleker wil het aantal verplichte bezorgdagen van zes naar vijf terugbrengen. Rouwkaarten en medische post vallen buiten zijn voorstel.

Bleker wil zo tegemoet komen aan een wens van PostNL. Dat bezorgde op maandag nog nauwelijks post. Slechts 2 procent van alle poststukken wordt op maandag bezorgd. In wezen bepleit Bleker beleid van het postbedrijf.

Al in oktober 2010 meldde ZEMBLA dat het beleid is van postbedrijf PostNL, voorheen TNT post, om de kwaliteit van haar postbezorging achteruit te laten gaan. Dat blijkt Uit interne documenten van TNT die in handen zijn van ZEMBLA. Vanaf 1 oktober heeft TNT ervoor gekozen om poststukken van vrijdag, die ze door interne fouten zaterdag niet kan bezorgen, twee dagen later te bezorgen. In de praktijk betekent dit dat TNT heeft besloten, dat een brief die in de brievenbus is gedaan op vrijdag voor 18.00 uur, maar die door toedoen van TNT niet op de vereiste dag (zaterdag) wordt bezorgd, pas op dinsdag bij de geadresseerde terecht komt. TNT heeft berekend dat dit ongeveer 23 miljoen stuks post per jaar zijn. Dat blijkt uit de ZEMBLA-aflevering ‘Einde van de postbode’van Thomas Blom en Sanne Boer.

Het beperken van het aantal postdagen zou ervoor moeten zorgen dat de postzegels niet te duur worden. Een andere optie om de kosten te drukken, het verminderen van het aantal brievenbussen en postvestigingen, vond Bleker geen optie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.