Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen onderzoek schietschool Alphen-schutter

25-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tien-labiele-amsterdammers-moeten-wapenvergunning-inleveren
Er komt geen onderzoek naar de schietclub waar de dader van het dodelijke schietdrama in Alphen aan den Rijn, Tristan van der V., lid van was. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt dat daar geen aanleiding voor bestaat.

Geen onderzoek schietschool Alphen-schutter
Er is geen sprake van verdenking van strafbare feiten bij Dagschuttersvereniging Nieuwkoop (DVN). De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eind september dat DVN meerdere keren was afgeweken van de geldende richtlijnen.
 
Tristan oefende met Smith & Wesson
Tristan schoot op de club met een semi-automatisch geweer - een Smith & Wesson - dat daar helemaal niet was toegestaan. De club nam hem geen schietvaardigheidsproef af. Verder kende de vereniging geen aspirantlidmaatschap, in afwijking van de regels van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie.

De schietclub
Als op 9 april Tristan van der V. zes mensen doodschiet in een winkelcentrum in Alphen a/d Rijn en daarna zichzelf, krijgt de schietsport meteen de zwartepiet toegespeeld. De dader is lid van een schietsportvereniging en heeft psychische problemen; een gevaarlijke combinatie.

ZEMBLA onderzoekt de wereld van de schietsport en filmt exclusief bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Zij zet haar deuren open en laat zien hoe kinderen van tien, twaalf jaar leren schieten en hoe topschutters zich voorbereiden op een wedstrijd. Ze vertellen ook openhartig over de gebrekkige screening die ze kunnen doen bij nieuwe leden vanwege de privacy. ‘Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent,’ zegt een bestuurslid in ZEMBLA.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.