Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen onderzoek naar gif in de bollenstreek

24-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landbouwgif-tast-hersenen-aan
Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, heeft de kamer verkeerd geïnformeerd over de risico's van giftige bloembollen. Dat zegt toxicoloog Martin van de Berg. In Nederland worden grote hoeveelheden landbouwgif gebruikt om bloembollen te beschermen tegen schimmels en insecten. Boeren en toxicologen waarschuwen voor gezondheidsrisico's, maar Bleker weigerde een onderzoek.

Of het nou gaat om de teelt van maïs, aardappelen, bieten of bloembollen, bijna elke boer spuit bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke bacteriën of schimmels. Gif dat verwaait en verdampt. Maar er is weinig bekend over de pesticiden die zich via de lucht verspreiden. Dit kwam naar voren in de uitzending van Zembla ' Gif in de Bollenstreek .'

Toxicologen en omwonenden eisen in deze uitzending dat er een grootschalig onderzoek komt naar de gevolgen van het gif op de gezondheid. Naar aanleiding van de uitzending van Zembla zijn er kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke minister Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Bleker zag echter geen reden tot een grootschalig onderzoek.

Uitgesproken VARA is teruggegaan naar de omwonenden en sprak boze bewoners uit Westerveld.

Ook Martin van de Berg, toxicoloog, begrijpt dit niet. In uitgesproken VARA reageert hij op de reactie van Bleker en komt met nieuwe informatie over de positie van de minister in deze zaak.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.