Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen gelijk in zaak rond 'eurobedrog'

04-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
geen-gelijk-in-zaak-rond-eurobedrog
Martin Dessing heeft van de rechter geen gelijk gekregen in de zaak die hij tegen de Sociale Verzekeringsbank heeft aangespannen. Hij vindt dat hij jarenlang te weinig euro's AOW heeft gekregen door de overgang van de gulden naar de euro.

In de rechtszaal is de ZEMBLA ' Het eurobedrog ' uit 2005 afgespeeld om zijn pleidooi te ondersteunen. In deze uitzending liet ZEMBLA zien dat politici de Nederlandse burgers voor de invoering van de euro niet het hele verhaal hebben verteld. Er is onvoldoende gewaarschuwd voor euro-effecten zoals prijsstijgingen en de geldillusie. Ook werd in de uitzending de discussie over de waarde van de euro getoond.

Eind januari diende zijn zaak voor de rechter in Amsterdam. Dessing stelde in de zaak dat de regelgeving over de omwisseling van de gulden naar de euro niet op een juiste wijze door minister Zalm, de Eerste en Tweede Kamer is behandeld. Daardoor zou de euro zijn ondergewaardeerd. Als ondersteuning voerde hij een hoogleraar economie van de Erasmusuniversiteit in de uitzending van ZEMBLA op. Die verklaarde dat destijds bekend was dat het beter was om te kiezen voor een koers van twee gulden voor één euro.

Omdat de gulden volgens Dessing voor een veel te lage koers is omgewisseld, heeft hij tien procent te weinig AOW-uitkering gekregen. In zijn geval zou dat 6720 euro zijn. In de zaak wilde hij bewijzen "dat we voor de gek zijn gehouden".

De rechtbank verklaarde zijn beroep echter ongegrond. De omwisselkoers is volgens de rechter is vastgelegd in een EG-verordening en het is niet aan de rechter om te beoordelen of de voorschriften voord e totstandkoming van de wetgeving juist zijn toegepast.

Meer over:

eurobedrog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.