Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen filter tunnel Maastricht

02-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
stikken-langs-de-snelweg
Er komt definitief geen filter op de tunnel die in Maastricht aangelegd gaat worden. De Raad van State heeft geoordeeld dat zo goed als alle beroepen tegen het Tracébesluit 'A2 Passage Maastricht' en de bestemmingsplannen 'A2 Traverse' en 'A2 Mariënwaard' ongegrond zijn.  Zo ook het beroep dat stichting Klaor Loch, gesteund door filterdetunnl.nl, had aangetekend tegen het tracébesluit.

Stichting Klaor Loch had beroep ingesteld omdat de minister weigert de nieuw te bouwen tunnel te voorzien van een doelmatig tunnelfiltersysteem en omdat uit berekeningen van Avenue2 blijkt dat de luchtkwaliteitsnormen tijdens de 6 jaar durende bouw ruimschoots zullen worden overschreden en dat daardoor voor de omwonenden een zeer onleefbare situatie zal bestaan. Reeds nu is sprake van een overschrijving van de grenswaarden voor fijnstof, terwijl uiterlijk in 2011 aan de norm had behoren te worden voldaan.

De stichting overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

Maastricht wordt de lucht al jaren lang vervuild door de A2, die dwars door de stad gaat. Nu is besloten om de weg in een tunnel onder de stad door te laten lopen. Met de aanleg van de tunnel is inmiddels begonnen, maar de lucht in de tunnel zal niet worden gefilterd. Volgens de verantwoordelijke wethouder Nuss is dat niet nodig want ‘dit plan voldoet aan de normen en nog wel ruimschoots.’ Maar volgens professor Van Schayck zal de lucht bij de tunnelmonden straks extra verontreinigd zijn, omdat alle uitlaatgassen er daar in dubbel geconcentreerde vorm uit zullen komen. Bekijk ZEMBLA - 'Stikken langs de snelweg' van Nicolien Herblot en Frans Glissenaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.