Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen excuses voor Q-koorts slachtoffers

27-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-q-koorts-epidemie
De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is teleurgesteld dat de overheid geen excuses wil aanbieden aan slachtoffers van de Q-koorts. Gisteren zei staatssecretaris Bleker dat een excuus iets is "voor een persoonlijke relatie".

Volgens de ombudsman is dat een onzin-argument.  Op Radio 1  zei Brenninkmeijer dat excuses van de overheid aan de orde van de dag zijn. "Gemeenten, grote bestuursorganen, maar ook ministeries maken regelmatig excuses als ze fouten hebben gemaakt." Brenninkmeijer vindt het verder vreemd dat "een goed onderbouwd rapport van de ombudsman in de wind wordt geslagen door de overheid".

Geen schadeloosstelling
Het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar zodat patiënten met Q-koorts ondersteund kunnen worden met advies, begeleiding en onderzoek. Het is niet de bedoeling dat patiënten met dat geld schadeloos worden gesteld.

Reactie op rapport
Het geld komt er vanwege de ''uitzonderlijke en indringende gevolgen'' van de epidemie. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) schrijven dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, in  reactie op een kritisch rapport  van de Nationale Ombudsman over de aanpak van de Q-koortsuitbraak.

Tegemoetkoming
Ombudsman Alex Brenninkmeijer pleitte wel voor een tegemoetkoming voor de getroffenen van de uitbraak in 2007. Zeker 25 mensen met Q-koorts zijn overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen.

Excuses op zijn plaats
Brenninkmeijer vindt dat de overheid te weinig oog had en heeft voor de mensen die ziek werden. Hij vindt dan ook dat er te traag is gehandeld en dat daarmee het vertrouwen van burgers is geschonden. Excuses zijn volgens hem op zijn plaats. Schippers en Bleker schrijven het te betreuren dat het vertrouwen in de overheid is geschaad en ze willen dat herstellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.