Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen duidelijkheid over verband klachten HPV vaccin

09-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Onderzoek van het Nederlandse Bijwerkingscentrum Lareb heeft geen verband aangetoond tussen baarmoederhalskankervaccinaties en de klachten die veel meisjes zeggen te hebben na die vaccinatie. Dat er een verband is, wordt niet uitgesloten.

Onderzoek van het Nederlandse Bijwerkingscentrum Lareb heeft geen verband aangetoond tussen baarmoederhalskankervaccinaties en de klachten die veel meisjes zeggen te hebben na die vaccinatie. Dat er een verband is, wordt niet uitgesloten.

Meisjes vanaf twaalf jaar kunnen zich sinds 2009 gratis laten inenten met het HPV-vaccin. Velen van hen krijgen echter last van bijwerkingen. Die klachten zijn vaak van korte duur, maar er zijn ook 231 meldingen binnengekomen van meisjes met langdurige klachten.
Langdurige klachten
In de 231 meldingen werd langdurige vermoeidheid het meest genoemd (168 keer). Verschillende patronen van combinaties van langdurige klachten werden gevonden, echter was geen enkel patroon eenduidig. De klachten hebben grote invloed op het dagelijks leven van de meisjes. Ook komt naar voren dat er geen medische oorzaak voor de klachten gevonden kon worden en dat de meeste meisjes niet hersteld waren op het moment van het laatste contact met Lareb.
HPV vaccin
Bijwerkingencentrum Lareb heeft vervolgonderzoek uitgevoerd naar aanleiding van 231 meldingen van langdurige klachten na vaccinatie met het HPV vaccin Cervarix®. Het betreft meldingen die Lareb heeft ontvangen sinds de introductie van dit vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma in 2009. Om meer en beter inzicht te krijgen in de meldingen van langdurige klachten is zo veel mogelijk aanvullende informatie opgevraagd bij de melders. Ook is medische informatie van huisartsen en medisch specialisten verzameld en zijn resultaten van medisch aanvullend onderzoek opgevraagd.
Onderzoek RIVM
Op basis van de analyse van de gemelde langdurige klachten kan een oorzakelijk verband tussen vaccinatie met Cervarix® en deze klachten noch worden uitgesloten noch worden aangetoond. Om te onderzoeken of langdurige vermoeidheid vaker voorkomt bij gevaccineerde meisjes in vergelijking met niet gevaccineerde meisjes, wordt nader epidemiologisch onderzoek aanbevolen. Inmiddels is het RIVM met een onderzoek gestart.
(Lareb)

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.