Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen CO2 opslag in het noorden

06-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
co2-bom-onder-barendrecht
Groningen, Drenthe en Friesland zijn blij dat het kabinet afziet van de ondergrondse opslag van CO2 in het noorden van het land. Minister Verhagen zei gisteravond dat hij een andere oplossing gaat zoeken vanwege een gebrek aan draagvlak bij de bevolking en bestuurders.

"Ik neem geen besluit dat onnodige onrust veroorzaakt", zei de minister tijdens een CDA-bijeenkomst in Emmen. Verhagen gaat nu de mogelijkheden bekijken van CO2-opslag in de bodem van de Noordzee. Daarvoor probeert hij EU-subsidies te krijgen.

Het vorige kabinet wilde CO2 opslaan in drie lege aardgasvelden in het noorden. Die plannen stuitten vooral de laatste maanden op verzet. Tegenstanders noemen de opslag erg duur en onveilig.

Barendrecht
Vorig jaar november schrapte Verhagen ook al een proefproject voor CO2-opslag in Barendrecht na protesten. In ZEMBLA - 'CO2-bom onder Barendrecht' werd toen duidelijk dat vooral de procedures om te komen tot een proefproject van Shell niet klopte. In de uitzending legt een woordvoerder van Shell uit dat men wilde testen hoe de bevolking reageert. Na Barendrecht viel het oog op de oude gasvelden in de noordelijke provincies.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.