Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Geen boos opzet in onderzoek Zes van Breda'

08-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-zes-van-breda
De rechercheurs die in de jaren 90 de moord op 'Oma Mok' in Breda hebben onderzocht, hebben niet willens en wetens fouten gemaakt. Van ,,boos opzet" van de kant van de politie is destijds geen sprake geweest, zei advocaat-generaal Winfried Korver dinsdag bij het gerechtshof in Den Haag.

Nieuwe feiten
Het hof is dinsdag begonnen aan het herzieningsproces in de zaak van de zogeheten Zes van Breda - drie mannen en drie vrouwen die destijds zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Oma Mok. De Hoge Raad heeft de herziening van de zaak vorig jaar bevolen, nadat nieuwe feiten aan het licht waren gekomen. Het zestal, dat zijn straf heeft uitgezeten, is mogelijk onterecht veroordeeld.

Oma Mok werd in de nacht van 3 op 4 juli 1993 gedood in het Chinese restaurant van haar zoon in Breda. De vrouw was zwaar mishandeld en gewurgd. Het onderzoek belandde eerst op dood spoor. Na 8 maanden arresteerde de politie de zes verdachten, na een tip.

'Te dunne basis'
Volgens Korver is het ,,prematuur" om te concluderen dat het Openbaar Ministerie (OM) twijfels heeft over de eerdere veroordelingen. Wel is het OM van mening dat het dossier van destijds een ,,te dunne basis" is geweest, aldus Korver. Korver benadrukte dat het Haagse hof de zaak in zijn geheel opnieuw moet onderzoeken - het proces is wat het OM betreft bepaald geen gelopen race, de uitkomst staat niet bij voorbaat vast.

Twee getuigen opnieuw horen
De veroordeelde vrouwen hebben na hun arrestatie bekentenissen afgelegd. Die verklaringen waren de kurk waar het bewijs op dreef. Tijdens het hernieuwde onderzoek is gebleken dat verklaringen van twee getuigen de bekentenissen tegenspreken en ondergraven. Die verklaringen zijn in het onderzoek in de jaren '90 niet in het dossier terechtgekomen. Advocaat-generaal Korver wil dat het hof beide getuigen opnieuw hoort.

Korver wil ook nog een reeks andere getuigen laten horen.

De zitting van dinsdag is een regiezitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak is pas later. Vier van de zes veroordeelden zijn voor het hof verschenen.
 
ZEMBLA
Op 18 december 2012 besluit de Hoge Raad dat de zaak van de ‘zes van Breda’ heropend wordt. Waarschijnlijk hebben zes mensen jarenlang onschuldig in de gevangenis gezeten. In ‘ZEMBLA’ een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda.

(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.