Zembla

'Geef sociale werkvoorziening een tweede leven'

12-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
De sociale werkplaats anp
Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een “wildgroei” aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden, meldt de Volkskrant. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.

Arbeidsgehandicapten kunnen sinds 2015 niet meer terecht in de sociale werkplaatsen. Die zijn gesloten voor nieuwe aanwas. Arbeidsgehandicapten zitten nu vaak op tijdelijke contracten van 12 tot 40 uur per week, werken als uitzendkracht of worden gedetacheerd vanuit de voormalige SW-bedrijven.

Niet alleen is voor gehandicapten het werk onzekerder geworden, hun baankansen zijn sinds 2015 ook gedaald, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorige week .
‘SCP bevestigt: arbeidsgehandicapten dupe van Participatiewet’
'Een tweede leven'
Het is tijd dat de regering weer de regie neemt, zegt Huib van Olden, voorzitter van SBCM. "Geef de sociale werkvoorziening een tweede leven", schrijven SP-leider Lilian Marijnissen en werkgeversvoorzitter Hans de Boer in een brief aan het kabinet.

VNO-NCW en SP willen dat in elk van de 35 ‘arbeidsmarktregio’s’ een goed draaiende sociale werkplaats komt met voldoende beschut werk. In plaats van een eindstation voor gehandicapten, moet dit een opstap worden naar de arbeidsmarkt. Deze werkplaatsen moeten ‘zorgen voor betere doorstroom naar werk door mensen goed voor te bereiden en te begeleiden, zodat ze er klaar voor zijn’, staat in de Volkskrant.
Bekijk hier de uitzending 'De afbraak van de sociale werkplaats'
Afbraak sociale werkplaats
Door de invoering van de Participatiewet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) in 2015 zijn duizenden mensen met een beperking in de problemen gekomen. De gevolgen van dit beleid waren te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ De afbraak van de sociale werkplaats ’.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.