Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gedoogbeschikking Thermphos ingetrokken

19-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gedoogbeschikking-thermphos-ingetrokken

Uit recente metingen is vastgesteld dat Thermphos twee keer de toegestane hoeveelheid schadelijke stoffen heeft uitgestoten dan was toegestaan.

Hierop heeft de provincie besloten de gedoogbeschikking in te trekken. De fabriek van Thermphos draait nu door op de oude vergunning. 'Als die waarden overschreden worden ontstaat een buitengewoon ernstige situatie', zei Karla Peijs tijdens de vergadering van de Provinciale Staten. Dit betekent dat de provincie maatregelen zal moeten nemen. Verder noemde Peijs de uitzending van Zembla over Thermphos een ramp voor Zeeland. 'Het vertrouwen tussen overheid en burgers is geschaad', aldus Peijs.

De provincie Zeeland moet verantwoorden waarom het al jarenlang toestaat dat fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost veel te veel giftige stoffen zoals dioxine en cadmium uitstoot. Dat is de insteek van het debat dat vrijdag in Provinciale Staten wordt gehouden.

Ook zal worden gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de uitstoot op de volksgezondheid. De GGD, huisartsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM moeten dat samen uitzoeken, zo liet CDA-fractievoorzitter Jan Bergen donderdag weten.

Thermphos raakte in opspraak nadat de VROM-inspectie dreigde de fabriek te sluiten vanwege een te hoge uitstoot van vervuilende stoffen en de gebrekkige veiligheid in de fabriek zelf. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart naar overtredingen van de milieuwet door het Zeeuwse bedrijf.

Zembla zond zaterdag ' Fosfor aan de Schelde ' uit over de vervuiling. Volgens Peter Holtring van de provinciale PvdA heerst er grote ongerustheid. ,,Niet vanwege de inhoud van de reportage, maar door het ontbreken van een weerwoord van de gedeputeerde die werd geïnterviewd.'' ,,Zijn antwoorden leverden alleen maar meer vragen op'', voegde Hans Segers van de SP-Statenfractie toe.

De SP, het CDA, de PvdA en de Partij voor Zeeland willen een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid. De vier vormen samen een meerderheid in Provinciale Staten.|

Vorige week gaf de provincie een nieuwe milieuvergunning aan Thermphos. Daarin wordt gedoogd dat de fabriek tot uiterlijk 2014 vier keer zoveel dioxine uitstoot dan landelijk is toegestaan. In elk geval het CDA vindt dat te laat en wil die termijn verkorten.

Er wordt niet verwacht dat gedeputeerde Marten Wiersma wordt weggestuurd. Hij is slechts verantwoordelijk voor milieuzaken. Commissaris van de Koningin Karla Peijs is verantwoordelijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.