Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gebrekkig toezicht wapenvergunning was bekend

03-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
Al een half jaar voor het schietincident in Alphen aan den Rijn was er een rapport bekend bij het ministerie van Justitie over gebrekkig toezicht op het verstrekken van wapenvergunningen. Het werd niet openbaar gemaakt.

In de studie staat dat de afgifte en de controle van vergunningen door de politie tekortschieten.

Het tv-programma EenVandaag citeerde woensdag uit het rapport dat in augustus 2010 werd gepubliceerd.
Verouderd computersysteem
De overheid heeft slecht zicht op het vuurwapenbezit in ons land door een verouderd computersysteem. De politie, verantwoordelijk voor het toezicht, houdt bij wie welke vuurwapens in bezit heeft in een computersysteem dat volgens betrokkenen volstrekt ongeschikt is. Daardoor is er het risico dat de politie informatie over wapenbezitters mist. Ook kan de politie geen informatie uitwisselen met justitie over criminelen en veroordeelden.
Deskundigen wijzen in het rapport ook al op de gevaren van een geestelijke instabiel persoon met een vuurwapen.

Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen
De afdeling Bijzondere Wetten van de politie is verantwoordelijk voor de wapenvergunningen. Zij bepaalt wie geschikt is om wapens te bezitten. Maar hoe bepaal je dat? Wat als iemand psychische problemen heeft? Politieagent W. de Gans, coördinator Bijzondere Wetten Noordwest Veluwe zegt daarover in ZEMBLA - 'De schietclub': ‘Dat is lastig. Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen. Wij hebben daar geen zicht op. (…) Ik ben geen arts, ik kan dat niet bepalen.’

Niet openbaar
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het rapport gestuurd naar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de schietpartij in Alphen onderzocht, maar zag geen aanleiding het openbaar te maken.

Routinematig
De Onderzoeksraad oordeelde eerder dit jaar dat het ontbreekt aan een goede controle van wapenvergunninghouders en dat wapenvergunningen veel te gemakkelijk en routinematig worden afgegeven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarna gezegd dat het beter gaat toezien op hoe politie omgaat met het verstrekken en controleren van wapenvergunningen.

Eigenaar
De Raad van Korpschefs wilde woensdag niet inhoudelijk op het bestaan van het rapport reageren en verwees naar ,,de eigenaar van het rapport'', minister Opstelten.
 

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.