Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gascontainers / Gifcontainers

02-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
gifcontainers-blijven-voor-problemen-zorgen
Op 1 maart 2009 berichtte ZEMBLA over de gevaren van gegaste containers in de uitzending 'Gifcountainers': Matrassen, pinda's, cacaoboter, schoenen, vibrators en nog veel meer producten komen in containers naar ons land. Om ongedierte of schimmelvorming te bestrijden, zit er gif in die containers. Dat levert gevaar op voor mensen die de containers moeten vervoeren of open moeten maken. De afgelopen tijd zijn er verschillende ongelukken gebeurd waar werknemers ziek van werden. Volgens wetenschappers is ook gevaar voor de consument niet uitgesloten.

Argos

Nog steeds vallen er slachtoffers bij het openen van gegaste zeecontainers. Argos ging op bezoek bij twee van hen die in eerdere argos uitzendingen hun verhaal vertelden. Hoe gaat het nu met hen? Een verslag van levens getekend door methylbromide en fosfine.

Argos - Gifcontainers revisited 

De Tweede Kamer besprak vorige week het rapport van de actie Tegengas. Zo noemt het ministerie van Vrom de afhandeling van de steekproef van 1.000 containers in de haven van Rotterdam. Daaruit blijkt dat een op de tien containers meer gif bevat dan volgens de normen is toegestaan. Jan de Jong, bestuurder van FNV-Bondgenoten vindt de aanpak van de minister teleurstellend. Het ministerie neemt die steekproef op initiatief van een motie van SP Kamerlid Remi Poppe en PvdA-er Jan Boelhouwer. Wordt de motie Poppe/Boelhouwer wel goed uitgevoerd door de minister? Daarover spreken de beide Kamerleden in Argos.

Document:
Uitvoering motie Poppe/Boelhouwer containers met gevaarlijke: gassen Rapportage van de samenwerkende inspecties (20 januari 2010)
 

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.