Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ganzedijk blijft en zal blijven

28-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
de-slag-om-ganzedijk-te-duur
In 2008 komt het Groningse gehucht Ganzedijk uitvoerig in het landelijke nieuws omdat de gemeente Reiderland het dorp wil platgooien in verband met leegstand.

‘Ganzedijk Blijft’, staat op een postertje dat voor de ramen van vrijwel elke woning hangt. Het is een uiting van de volkswoede die ontstaat als de plannen van de gemeente en woningcorporatie Acantus bekend worden gemaakt: Ganzedijk moet tegen de vlakte, en de grond moet ofwel worden teruggegeven aan de natuur, ofwel beschikbaar komen voor de bouw van kwalitatief betere, dus duurdere, nieuwbouwwoningen.

Het is de conclusie van een onderzoek. In Ganzedijk is veel overlast van mensen met sociale problemen en staan er veel huizen leeg, stond in het rapport en bovendien is er sprake van bevolkingskrimp: het Oost-Groningse platteland ziet zijn inwonertal gestaag afnemen.

De inwoners pikken het niet. Ze organiseren zich, richtten een actiecomité op, schrijven een protestlied en benaderen de media. Ganzedijk wordt landelijk nieuws, de tegenstellingen verharden. De strijd begint slachtoffers te eisen: de verantwoordelijke wethouder verliest zijn politieke kop, een leidende actievoerder uit Ganzedijk trekt zich terug na door een hartaanval te zijn geveld. Bekijk ZEMBLA - ' De slag om Ganzedijk ' van Cees Overgaauw en Norbert Reijntjens uit 2009.
 
Dankzij de media aandacht en het massaal protest komt het niet tot sloop. De bewoners komen met een tegenplan, dat als basis moet dienen voor behoud van het dorp. De stuurgroep Ganzedijk, waarin provincie zitting heeft samen met de gemeente en woningcorporatie Acantus, komt met een toekomstplan.

Nu kunnen de inwoners, na een grondige renovatie van het grootste deel van de huizen, weer met een gerust hart naar de toekomst kijken. Een groot deel van de maatregelen uit dat plan is uitgevoerd. Woningcorporatie Acantus legt in de komende tijd de laatste hand aan de renovatie van de huurhuizen. Openbare ruimtes krijgen nog een opknapbeurt en in de kern van Ganzedijk komt een dorpsbos met een vlindertuin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.