Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gameverslaafd: game-industrie zwijgt over verslavende werking van games

03-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
gameverslaafd
De game-industrie ontloopt haar verantwoordelijkheid door te zwijgen over de verslavende werking van games. Vooral spellen op internet leveren verslavingsproblemen op, schrijft IVO in het factsheet 'Videogameverslaving & maatschappelijke verantwoordelijkheid van de game-industrie', dat onlangs is gepubliceerd. Bij veel internetgames opereer je in teamverband, wat ervoor zorgt dat veel gamers moeite hebben om te stoppen met het spel.

Door de stormachtige opmars van online computergames groeit het aantal mensen dat bijna niks anders doet dan gamen. Ze eten, slapen en drinken te weinig, verwaarlozen school en werk en hebben weinig sociale contacten. Van elke tien gamers is er één gameverslaafd.

In de ZEMBLA documentaire van Daan van Alkemade en Sinan Can 'Gameverslaafd' komen spelers en ex-spelers aan het woord over een door de gezondheidszorg nog niet officieel erkende vorm van verslaving.

Er zouden in Nederland restricties moeten zitten aan spellen. Games zouden bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen afgeven als de gebruiker te veel speelt. In veel Aziatische landen zitten er al restricties op games.

Het IVO meent dat de game-industrie haar gebruikers beter moet informeren over de verslavingsrisico's. Zo zouden ze kunnen vermelden waar consumenten kunnen aankloppen voor hulp bij gameverslavingen.

Volgens een woordvoerder van de game-industrie is het zinloos om waarschuwingen op de spellen te plaatsen, omdat dit toch geen zin heeft.

"Het zijn meestal heel kwetsbare mensen die sowieso vatbaar zijn voor verslavingen en moeilijk gedrag vertonen. Zij weten geen maat te houden", aldus de zegsman.

In Nederland zijn duizenden mensen verstrikt in een virtuele wereld. Wereldwijd maken wetenschappers en deskundigen zich grote zorgen over de toename van het aantal dwangmatige gamers. Voor de meesten is gamen een leuke hobby, maar voor sommigen is het geen spelletje meer.

Meer over:

gameverslaafd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.