Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gameverslaafd

11-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
gameverslaafd
In Nederland zijn ongeveer twaalfduizend tieners verslaafd aan online gamen. Kinderen van dertien tot zestien jaar die via internet met anderen spelen, kunnen hun spelgedrag soms moeilijk onder controle houden. De twaalfduizend vormen 1,5 procent van alle Nederlandse tieners in die leeftijd. Deze jongeren hebben ook meer last van depressieve gevoelens en van eenzaamheid, angst en een negatief zelfbeeld.

Dat blijkt uit onderzoek dat Tony van Rooij uitvoerde onder begeleiding van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam. Van Rooij werkt bij IVO, een wetenschappelijk bureau voor onderzoek, expertise en advies op het gebied van leefwijzen, verslaving en daaraan gerelateerde maatschappelijke ontwikkelingen. Hij promoveert vandaag op het onderzoek.

Door de stormachtige opmars van online computergames groeit het aantal mensen dat bijna niks anders doet dan gamen. Ze eten, slapen en drinken te weinig, verwaarlozen school en werk en hebben weinig sociale contacten. Van elke tien gamers is er één gameverslaafd.

Inmiddels is in Tiel een verslavingskliniek geopend speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die grote problemen hebben met gokken en gamen. De kliniek is bestemd voor jongeren uit het hele land, werkt zonder wachtlijsten en met een kortdurend afkickprogramma.

In de ZEMBLA documentaire van Daan van Alkemade en Sinan Can ' Gameverslaafd ' komen spelers en ex-spelers aan het woord over een door de gezondheidszorg tot nu niet officieel erkende vorm van verslaving, daar is nu verandering in gekomen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft geld uitgetrokken voor behandelplaatsen voor dergelijke jongeren, waarvan er nu 24 in Tiel zijn gerealiseerd. De kliniek neemt voornamelijk jongeren op die zich vrijwillig aanmelden, maar heeft ook enkele plaatsen voor degenen die via justitie worden doorverwezen.

Van alle activiteiten op internet blijkt online gamen het meest verslavend. De verslaafde jongeren spelen meer dan ze van plan waren, slapen te weinig en hun huiswerk lijdt eronder. Gamers die goede vrienden hebben, zowel in het echte leven als online, hebben iets minder last van negatieve gevoelens.

In totaal is 3 procent van de mensen die online met anderen gamen verslaafd, toont het onderzoek aan. Van Rooij verwacht dat het aantal gameverslaafden zal toenemen omdat de spellen en de digitale technologie steeds meer met het leven verweven raken.

De promovendus vraagt iedereen die kan helpen bij het voorkomen van onlinegameverslaving om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Met die kennis kunnen producenten hun klanten beter ondersteunen. Ouders moeten het gedrag van hun kinderen beter in de gaten houden en de tieners zelf moeten bijhouden hoeveel tijd ze per dag gamen.

Meer over:

gameverslaafd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.