Zembla

Gaat kabinet subsidie op biomassacentrales heroverwegen?

01-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Biomassa - MJ

Partij voor de Dieren wil van minister Wiebes weten of het kabinet subsidies voor biomassacentrales gaat heroverwegen. De Commissie Remkes stelde de heroverweging afgelopen week voor in het advies aan het kabinet over de stikstofproblematiek in Nederland.

Er is veel verzet tegen biomassacentrales. Ook deskundigen hebben al jaren kritiek op deze vorm van energie opwekken via houtstook. Toch zet het kabinet op biomassa in, want Europa en het kabinet zien het, ondanks de kritiek, als een vorm om de CO2-uitstoot terug te dringen. De Nederlandse overheid pompt miljarden euro’s in de energievorm. Partij voor de Dieren wil van de minister weten hoeveel subsidie er tot nu toe terecht is gekomen bij de biomassacentrales.

De gedachte achter biomassa is dat er afvalhout en resthout wordt gebruikt en al dat opgestookt hout gecompenseerd wordt met nieuwe aanplant.

Naïef
Professor Martijn Katan zei over biomassa het volgende tegen ZEMBLA: “Als je er een beetje naïef over denkt is dat een heel mooi systeem. Probleem is alleen, een bos groeit heel erg langzaam en onze centrales verbranden heel erg snel”. Katan is een van de auteurs van het kritische visiedocument dat de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in 2015 publiceert over biobrandstof.

Partij voor de Dieren vraagt of de minister rekening houdt met het scenario dat biomassa ook in Europa niet meer wordt gezien als een duurzame energiebron en vraagt: “Deelt u de mening dat Nederland en haar klimaatbeleid ontzettend kwetsbaar zijn nu de regering voor de verduurzaming grotendeels inzet op een energievorm waarvan de wetenschap al aangeeft dat deze niet duurzaam is?”

Bouwstop
Tot slot vraagt de Partij voor de Dieren om een tijdelijke stop af te kondigen op de bouw van nieuwe biomassacentrales nu het advies van de commissie Remkes het kabinet vraagt om de subsidie te heroverwegen.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.