Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

G20 pakt fiscale vluchtroutes aan

18-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs
De ministers van Financiën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen gezamenlijk de belastingontwijking door grote multinationale ondernemingen aanpakken, schrijft De Volkskrant. De ministers hebben afspraken gemaakt tijdens een bijeenkomst in Moskou van de G20, de grootste industrielanden plus de Europese Unie.

Een wereldwijd akkoord moet op de agenda komen van de G20-top die in september plaatsvindt in St. Petersburg. In Nederland zijn zo'n 23 duizend brievenbusmaatschappijen gevestigd. Zij leveren de schatkist 1 tot 1,5 miljard euro aan belastingen op.

Tijdens een tweedaags overleg in Moskou - Rusland is dit jaar voorzitter van de G20 - hebben de ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland gezegd dat er internationale actie nodig is om te voorkomen dat multinationals aan de belastingplicht ontkomen door winsten van het ene naar het andere land te verschuiven.

Verouderd belastingsysteem
Prof. Dr. G.M.M. Michielse, directeur van het Center for Taxation and Public Governance, vindt dat er eens fundamenteel moet worden nagedacht over de belastingheffing van multinationals. In ZEMBLA - 'Nederland belastingparadijs' zegt hij: ’ Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.