Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FVD niet bij toespraak Zelensky in Tweede Kamer en debat

30-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
988 keer bekeken
  •  
Zelensky

Forum voor Democratie is donderdag niet aanwezig bij de videotoespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelensky in de Tweede Kamer, meldt de partij op Twitter. FVD is het er niet mee eens dat een buitenlands staatshoofd in de Kamer het parlement toespreekt. De partij is ook niet bij het debat achteraf.

Volgens FVD is "direct na zo'n toespraak van een vermoedelijk zeer emotioneel betrokken president die ongetwijfeld aanspraak zal maken op gevoelens van medeleven en verhevigde dadendrang, niet het moment voor reflectie". De partij benadrukt in een statement dat in de Kamer de oorlog "met rust en distantie" besproken moet worden. Het standpunt van FVD over wat de partij "de situatie in Oekraïne" noemt, is "genoegzaam bekend en reeds uitvoerig toegelicht", valt in het statement te lezen. 

Pro-Russische uitlatingen

FVD is de enige partij in de Tweede Kamer die de Russische inval in Oekraïne niet wil veroordelen. In een fel Kamerdebat eind februari over Oekraïne werd FVD-voorman Thierry Baudet door andere Kamerleden aangesproken op zijn pro-Russische uitlatingen. Zo vroeg hij zich de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel op twitter af, of het NAVO-lidmaatschap van Nederland nog wel van deze tijd is en stelde hij tijdens het Kamerdebat dat de oorlog in Oekraïne de schuld van het westen is. 

Onderzoek Rekenkamer 

Het was voor GroenLinks-voorman Jesse Klaver aanleiding om een motie in te dienen voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de mogelijke financiering met Russisch geld van politieke partijen, politici en belangenorganisaties in Nederland. Een ruime meerderheid stemde voor de motie, ook FVD. PVV stemde tegen. 

Onderzoek van de Algemene Rekenkamer zal echter weinig opleveren, stelden deskundigen onlangs in de Zembla-uitzending 'Kremlin in de Kamer'. De Rekenkamer heeft namelijk geen opsporingsbevoegdheden. Daarom zou de Kamer het Openbaar Ministerie de opdracht moeten geven voor het onderzoek, zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak. 

Bekijk de uitzending Kremlin in de Kamer 

Baudet en het Kremlin 

‘Kremlin de Kamer’ is een update van de uitzending ‘Baudet en het Kremlin’ uit 2020. In die uitzending onthult Zembla vertrouwelijke appberichten van Baudet waarin hij verwijst naar betalingen van een Rus genaamd Vladimir Kornilov, die hij in de appjes omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ Baudet zegt in een reactie dat de berichten grappig waren bedoeld. Hij heeft altijd ontkend betaald te zijn door de Russen. 

De toespraak van Zelensky en het daaropvolgende debat staan voor morgen gepland tussen 10:16 en 13:30. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.